Idealna bezglutenowa pizza
SKŁADNIKI:
🍕 1 łyżeczka drożdży suszonych
🍕 1 łyżeczka cukru
🍕 1 płaska łyżeczka soli
🍕 1 łyżka oliwy
🍕 30 g mąki kukurydzianej
🍕 30 g skrobi tapiokowej lub ziemniaczanej
🍕 50 g skrobi kukurydzianej
🍕 70 g mąki ryżowej
🍕 10 g błonnika psyllium
🍕 Ok. 180 ml cieplej wody
Do miski wsypujemy mąki, skrobie, drożdże, błonnik, sól i cukier. Mieszamy trzepaczką rózgową. Wlewamy wodę i szybko mieszamy, aż ciasto nam zgęstnieje. Wtedy zagniatamy w kulę, wlewamy oliwę i znowu zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencje miękkiej plasteliny. Miskę z ciastem przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę.
Teraz przygotowujemy sobie ulubione dodatki i kroimy je.
Ser fajnie jest pokroić w kostkę a nie ścierać.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C
Ciasto wyjmujemy z miski, rozwałkowujemy, przekładamy ma blaszkę. Smarujemy sosem lub ketchupem brzegi możemy zawinąć aby były grubsze. Posypujemy oregano, układamy dodatki i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na wyższy ruszt niż środkowy i pieczemy 20 minut.
Przepis udostępniony dzięki Pani Kasi z bezglutenowe_gary, dziękujemy 🙂