Makaron Carbonara

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku staropolskiego
  • 2 jajka
  • 100 g śmietanki 30%
  • 60 g startego sera twardego (Grano Padano, Parmezan lub innego) + do posypania
  • sól, pieprz drubo mielony 
  • bazylia

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy delikatnie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na małym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia. ( Gdy boczek jest zbyt chudy można dodać łyżkę oleju) Śmietankę, ser i jajka blendujemy w wysokim naczyniu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron mieszamy z boczkiem na patelni, dodając po chwili sos. Patelnie zdejmujemy z palnika, mieszamy dość intensywnie, aby sos połączył się z makaronem. Posypujemy starkowanym serem , na wierzch posypujemy pokrojoną bazylią.

Życzymy smaczengo!

Podobne wpisy