Makaron Carbonara
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku staropolskiego
- 2 jajka
- 100 g śmietanki 30%
- 60 g startego sera twardego (Grano Padano, Parmezan lub innego) + do posypania
- sól, pieprz drubo mielony
- bazylia
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy delikatnie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na małym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia. ( Gdy boczek jest zbyt chudy można dodać łyżkę oleju) Śmietankę, ser i jajka blendujemy w wysokim naczyniu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron mieszamy z boczkiem na patelni, dodając po chwili sos. Patelnie zdejmujemy z palnika, mieszamy dość intensywnie, aby sos połączył się z makaronem. Posypujemy starkowanym serem , na wierzch posypujemy pokrojoną bazylią.
Życzymy smaczengo!