Jeśli szukasz pysznego i zdrowego posiłku, to mamy dla Ciebie idealną propozycję! Te bezglutenowe naleśniki z parówkami to połączenie delikatnego smaku i wspaniałego aromatu, są one łatwe w przygotowaniu, a zarazem wykwintne. W sam raz na obiad lub kolację oraz odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Idealne, by zaspokoić Twoje apetyt i zachwycić Twoje podniebienie!
Składniki na naleśniki:
🥞 1 jajko
🥞 200 ml mleka
🥞 120 ml wody
🥞 100 g mąki ryżowej
🥞 50 g skrobi z tapioki
🥞 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Ciasto jest bardzo rzadkie, ale super się smaży.
Smażymy naleśniki. Z przepisu wychodzi 6 sztuk o ø20 cm
FARSZ:
🌶 6 plastrów sera
🌶 1 cebula
🌶 1 papryka czerwona
🌶 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
🌶 90 g śmietany 18% gęstej
🌶 50 g serka topionego
🌶 sól, pieprz czarny,
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce masła.
Gdy będą miękkie dodajemy natkę, śmietanę i serek topiony. Na
małym ogniu dusimy, aż serek się roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem.
Parówki przekrawamy na pół.
Na każdym naleśniku układamy ser żółty, potem farsz, na końcu
2 połówki parówki obok siebie. Zwijamy najpierw boki do środka, a
potem tak, jak krokiety. Układamy w naczyniu do zapiekania.
SOS:
🧀 90 g śmietany 18% gęstej
🧀 50 g serka topionego
🧀 sól, pieprz czarny, czosnek granulowany
Śmietanę razem z serkiem lekko podgrzewamy do roztopienia się serka.
Doprawiamy.
Polewamy sosem nasze naleśniki i zapiekamy przez 20 minut w temp. 200°C
Przepis udostępniamy z bloga Pani Kasi @bezglutenowe_gary.